Expertises

Dierenartsencentrum Ede-Bennekom is een eerstelijns kliniek maar we hebben wel aandachtsgebieden waar we meer aanbieden dan de standaard zorg. We zijn geen erkende specialisten maar hebben wel meer dan gemiddelde kennis en kunde in huis op drie gebieden: cardiologie, tandheelkunde en konijnen/knaagdieren. Willem van der Linden richt zich daarbij op de cardiologie (ziektekunde van hart en bloedvaten) en verricht ook hart echo’s bij honden en katten. Lies Veltman-Hof richt zich naast de cardiologie, d.m.v ECG’s, op de tandheelkunde en konijnen en knaagdieren.

Hieronder gaan we dieper in op de mogelijkheden in de cardiologie.

Cardiologie: Mocht er een vermoeden bestaan dat uw dier een probleem heeft met zijn hart dan is het mogelijk om bij ons dat verder te onderzoeken. Wij kunnen op 4 manieren meer informatie vergaren omtrent het functioneren van het hart:

1. Bloedonderzoek                                                                                                                                 2. ECG , een elektrocardiogram of hart filmpje                                                                                3. Röntgenfoto                                                                                                                                         4. Hart echo

Afhankelijk van de klacht en bevindingen tijdens het klinisch onderzoek zal er, in overleg met de eigenaar, voor éé n of meerdere van de bovengenoemde onderzoeken worden gekozen.

Bloedonderzoek   Middels onderzoek van het bloed kunnen we de pro-Bnp meten, een hart enzym die verhoogd is bij schade of overbelasting van de hartspier. Ook wordt indien nodig, bij katten het schildklier hormoon T4 gemeten. Aangezien katten met een te hoog schildklier hormoon vaak hartklachten ontwikkelen.

ECG   Een ECG is vaak nodig indien er sprake is van een ritme stoornis van het hart. Bij dit onderzoek worden er elektroden verbonden aan de huid van het dier bij de oksels en liezen en wordt vervolgens de elektrische activiteit van het hart gemeten.   Het onderzoek vindt plaats bij een wakker dier, ze hoeven hier niet voor onder narcose.  Het registreren van de hart activiteit duurt niet zolang , hooguit 15 minuten. Daarna moeten de meet gegevens geanalyseerd worden.

Röntgenfoto   Om te bepalen of het hart vergroot is of dat er vocht in de borstholte (longoedeem) zit maken we een röntgenfoto van de borstholte . Er wordt een foto gemaakt in zijwaartse richting en een van bovenaf. Ook voor dit onderzoek hoeven de dieren in de regel niet onder narcose.

Hart echo   Eén van de mooiste methodes om een indruk te krijgen over het functioneren van het hart is de echografie. Bij dit onderzoek worden er opnames gemaakt vanuit verschillende richtingen van het hart . Zo kunnen we de diverse onderdelen van het hart opmeten. Ook kunnen we met behulp van kleuren doppler de bloed stroom binnen het hart in beeld brengen. Zo kunnen we zien of bepaalde kleppen lekken en of dat gevolgen heeft voor het hart.

Bij dit onderzoek moet het dier op een speciale tafel liggen waar een gat in zit. Het dier ligt in rechter zijligging en via een gat in de tafel wordt een scan kop van de echo tegen de rechter borst wand gehouden. Van te voren is de huid van de borstkas  kaalgeschoren net achter de rechter voorpoot . Het dier hoeft in de regel niet onder narcose en het onderzoek is niet pijnlijk.

Als het dier goed meewerkt en alles toelaat dan duurt het onderzoek hooguit 15 minuten. Daarna gaat de dierenarts de beelden analyseren en alles opmeten. Dit duurt ongeveer 30 minuten en daarna wordt de uitslag met u besproken.

Zo is het voor ons mogelijk om de meest voorkomende hartafwijkingen bij honden en katten te diagnosticeren en te behandelen zoals :

  • Mitralis endocardiose of Mitralis insufficientie, meestal bij kleine honden rassen
  • DCM ( Dilatoire cardiomyopathie)meestal bij grotere honden rassen
  • HCM ( Hypetrofische Cardio Myopathie) bij de kat

Wilt u meer weten of een afspraak maken bel ons dan gerust. In overleg met de assistente of de dierenarts kunnen we dan bepalen of en welk onderzoek nodig is en kunnen we een afspraak voor uw huisdier inplannen.