Allergie

In het kort uitgelegd is een allergie een extreme of ongepaste reactie (overgevoeligheidsreactie) van het immuunsysteem op een stof waarmee het lichaam in aanraking komt. Dit kan ontstaan door middel van huidcontact, inademing, opname (eten) ,gebeten worden, of injecties. De stof die zo’n reactie kan veroorzaken wordt een allergeen genoemd. Bij de hieronder genoemde allergieën is jeuk de voornaamste klacht en is de huid het meest getroffen orgaan. Door te veel krabben en bijten valt het haar plaatselijk uit, raakt de huid verder geïrriteerd of zelfs geïnfecteerd en krijgen de letsels niet de kans om te genezen.

Vlooienallergie

Het gaat hier om een reactie op het speeksel van de vlo, waarmee het dier bij een beet in contact komt. Een beet zelf veroorzaakt al jeuk, maar een allergische reactie nog veel meer. Over het algemeen begint de allergie zich niet voor de leeftijd van 6 maanden, meestal zelfs pas na 1 jaar. Het dier wordt pas overgevoelig als het meerdere malen gebeten is.
Typisch is hevige jeuk en rood uitslaande huid op het achterste deel van de rug, buik, liezen en achterpoten. Deze allergie komt het meeste voor bij de hond en de kat. Intensieve en levenslange preventieve vlooienbestrijding van dier en omgeving brengt de allergie onder controle. Echter één enkele beet van een vlo is alweer voldoende om reactie te krijgen.

Voedselallergie

In principe kunnen alle voedselbestanddelen aanleiding geven tot allergie, maar meestal zijn  het de eiwitten in het voer die de allergie veroorzaken. De hond kan maagdarmklachten krijgen of huidproblemen.
De allergie begint bij een groot deel van de honden al voordat ze 6 maanden oud zijn. De behandeling mag dan eenvoudig zijn, want door het vermijden van het allergeen in de voeding zal de allergie uitblijven, echter de zoektocht naar het bestanddeel dat de problemen uitlokt is langdurig en intensief. Eerst wordt gedurende 6 weken een dieet gegeven samengesteld uit bestanddelen waarvan bekend is dat ze geen allergie opwekken bij honden, een zogenaamd hypoallergeen dieet. Daarna wordt voorzichtig geprobeerd of ander voedsel ook verdragen wordt.

Atopie

Atopie is een overgevoeligheidsreactie die gericht is tegen ingeademde allergenen: huisstofmijt, pollen, verenstof, huidschilfers van andere diersoorten zijn oa de boosdoeners. Bij het merendeel van de honden begint atopie als ze jonger zijn dan 3 jaar en slechts zelden onder de 6 maanden. In het geval van buitenhuisallergenen (bijvoorbeeld pollen) zijn de klachten aanvankelijk seizoensgebonden, maar naarmate de atopie langer duurt kunnen ze zich gedurende het hele jaar manifesteren.De meest voorkomende syptomen zijn jeuk aan kop, ondervoeten, oksels en liezen.
De hond kan getest worden om te kijken waarvoor hij allergisch is.
Dit gebeurt door een huid-test en een bloedtest.
Bij de huid-allergietesten worden kleine hoeveelheden allergenen in de huid gespoten en wordt er gekeken op welke er een reactie optreedt.
Nadat we weten voor welke stoffen de hond gevoelig is, kan hyposensibilisatie helpen: dit is een kuur van meerdere injecties met het allergeen of allergenen waar het dier allergisch voor is, waarbij getracht wordt het immuunstelsel te activeren (zoals  bij een vaccin). Levenslange regelmatige herhaling van de kuur is meestal noodzakelijk.
Als hyposensibilisatie niet mogelijk is, kan de hond met medicijnen behandeld worden.

Contactallergie

Contactallergie komt het minst voor bij dieren. De reactie wordt uitgelokt door bepaalde stoffen aanwezig in bijvoorbeeld vlooienbanden, halsbanden, bekleding van de mand. De reactie is vaak huiduitslag en jeuk en blijft gewoonlijk beperkt tot die plaatsen waar de huid in contact komt met het allergeen. De zoektocht naar de boosdoener is niet altijd eenvoudig. Als het allergeen gevonden is dan kan de allergie verkomen worden door contact met het produkt vermijden.

Kijk ook eens op de site van de specialist: http://www.allergiepolivoorhonden.nl/allergiepoli.html

 terug