Braken en diarree

Bij de hond is het normaal dat hij een tot twee keer per dag ontlasting heeft. Als de ontlasting dunner is dan normaal, spreken we van diarree.
Vaak is diarree onschuldig en duurt het hooguit paar dagen.

Deoorzaken van deze, acute, diarree kunnen zijn:

* rommel eten van straat, planten

* een plotselinge voerverandering, of verkeerde tussendoortjes

* virussen: vaak hebben de dieren dan ook koorts (temp boven de 39.5 graden)

en hebben meerdere dieren in de omgeving last

* darmparasieten zoals Giardia of wormen

* voedselallergie of voedselovergevoeligheid

 

Wat kunt u zelf doen?

De meest vormen van diarree zijn onschuldig en duren slechts enkele dagen.U kunt uw hond meerdere keren per dag een kleine maaltijd geven, met licht verteerbare voeding (bijvoorbeeld gekookte witte rijst en gekookte kipfilet. Als u dit lastig vindt om zelf klaar te maken, hebben we ook speciaal voer voor uw hond , dat u aan de balie kunt ophalen) en zorg dat er vers drinkwater beschikbaar is.

Als de ontlasting verbetert, dan geeft u na 2 dagen weer wat van zijn gewone voer erbij, en verhoogt u die hoeveelheid in de volgende dagen.

In tegenstelling tot vroeger toen vasten geadviseerd werd, is nu het advies uw huisdier gewoon door te laten eten van zijn eigen voer. Vasten vertraagt namelijk de genezing en verzwakt uw dier. Bovendien moeten de darmen juist blijven ‘werken’.

Als uw maatregelen niet het gewenste effect hebben, of de hond duidelijk zieker wordt, dan kunt u het beste een afspraak voor het spreekuur maken.
Bij pups moet u niet te lang wachten om langs te komen, ze raken sneller uitgedroogd dan volwassen honden.

Als uw hond ook braakt , kunt u hem  het beste een paar uur niets geven, om de maag tot rust te laten komen. Haal dan ook de drinkbak tijdelijk weg.Een hond die net gebraakt heeft, wil vaak meteen weer wat drinken, gaat dan vaak weer braken en raakt meer vocht kwijt dan goed is.  Na een paar uur geeft u een kleine hoeveelheid water, na een uur weer en als de hond alles binnenhoudt, dan kunt u na ½ tot 1 dag weer voorzichtig beginnen met wat lichtverteerbaar voer.

 terug