Liever geen pups?

Wanneer een eigenaar niet wil dat een teefje loops wordt, zijn er twee manieren om dit te voorkomen.

De beste oplossing is dan een sterilisatie. Bij deze operatie worden de eierstokken, en soms ook de baarmoeder, verwijderd.
Behalve dat de hond niet meer loops wordt, heeft sterilisatie op jonge leeftijd nog meer voordelen: De kans op melkkliergezwellen en  suikerziekte is sterk verminderd en baarmoederontsteking komt eigenlijk  niet meer voor.
Het beste tijdstip voor een sterilisatie is 3 maanden na de eerste loopsheid: dan is de doorbloeding van de baarmoeder en eierstokken het minst en is er dus ook minder risico op bloedingen tijdens de operatie.
Sommige praktijken doen deze operatie al voor de eerste loopsheid, maar wij vinden het beter dat de hond eerst normaal uit kan groeien.
Een sterilisatie kan ook nadelen hebben.Bij enkele rassen komt het voor dat de hond de urine minder goed kan ophouden. Deze incontinentie is wel te behandelen met medicijnen, maar dit is meestal wel levenslang noodzakelijk.
Bij sommige rassen kan de vacht veranderen na sterilisatie. Dit zien we bijvoorbeeld bij Cockerspaniels en Afghaanse windhonden.

Een (minder goed) alternatief is een antiloopsheid prik.
Dit is een injectie met hormonen die de loopsheid voorkomen. Deze injectie moet elk halfjaar herhaald worden. Hij heeft echter nogal wat nadelen :
3% van de teefjes kan toch nog loops worden (en vruchtbaar!)
verhoogde kans op het ontstaan van melkkliergezwellen op latere leeftijd
verhoogde kans op het ontstaan van baarmoederontsteking op latere leeftijd
verhoogde kans op suikerziekte op latere leeftijd.
Hoe langer de prikpil achtereen wordt gebruikt, hoe groter de kans op problemen. Om deze reden gebruiken wij de prikpil liefst alleen kortdurend: bijvoorbeeld voorkomen van loopsheid voor pension-opname of shows etc.

 

 terug