Sterilisatie

Sterilisatie: Bij deze operatie worden de eierstokken, en soms ook de baarmoeder wanneer deze afwijkend is, verwijderd.
Behalve dat de hond niet meer loops wordt, heeft sterilisatie op jonge leeftijd nog meer voordelen: De kans op melkkliergezwellen en  suikerziekte is sterk verminderd en baarmoederontsteking komt eigenlijk  niet meer voor.
Het beste tijdstip voor een sterilisatie is 3 maanden na de eerste loopsheid: dan is de doorbloeding van de baarmoeder en eierstokken het minst en is er dus ook minder risico op bloedingen tijdens de operatie.
Sommige praktijken doen deze operatie al voor de eerste loopsheid, maar wij vinden het beter dat de hond eerst normaal uit kan groeien.
Een sterilisatie kan ook nadelen hebben.Bij enkele rassen komt het voor dat de hond de urine minder goed kan ophouden. Deze incontinentie is wel te behandelen met medicijnen, maar dit is meestal wel levenslang noodzakelijk.
Bij sommige rassen kan de vacht veranderen na sterilisatie. Dit zien we bijvoorbeeld bij Cockerspaniels en Afghaanse windhonden.

IMG_1392.jpg

Er is bij ons ook de mogelijkheid tot laparoscopische sterilisatie van een hond, dat wil zeggen sterilisatie via een kijkoperatie!

De kijkoperatie wordt uitgevoerd door onze eigen dierenartsen.

Een laparoscopische operatie is beter bekend als een kijkoperatie, er wordt geopereerd met behulp van een camera in de buik.  
In plaats van in het midden van de buik een snede, zijn er slechts 2 kleine sneden van elk ongeveer 1 cm. nodig om op deze manier te opereren.
Door deze sneden worden ook de eierstokken verwijderd. Via een monitor, waarop de camera is aangesloten, kan de dierenarts op vergrote beelden precies zien wat er zich in de buik afspeelt. De eierstokken worden opgezocht en verwijderd via de kleine sneden.

Wat zijn de voordelen van een laparoscopische sterilisatie?
– De wondjes zijn klein en genezen snel. 
– Minder trauma inwendig, minder pijnlijk, sneller herstel.
– Minder irritatie aan de operatiewond. De neiging om te likken is hierdoor minder.

Kosten: Doordat er bij een laparoscopische sterilisatie gebruik gemaakt wordt van moderne apparatuur, de benodigde kennis en de langere voorbereidingstijd zijn de kosten van een laparoscopische sterilisatie hoger dan van een sterilisatie door middel van een klassieke buikoperatie. 

Een laparoscopische sterilisatie is bij ons mogelijk bij honden vanaf 10 kg.

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze methode van steriliseren of wil je direct een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op: 0318-610112 of stuur een e-mail naar info@dierenartsede.com Wij geven graag antwoord op je vragen.