Oud en nieuw

Hoewel het nu nog ver weg lijkt zijn voor we het weten de feestdagen weer aangebroken. Voor de meeste mensen een tijd van gezelligheid, maar voor onze huisdieren kan deze vuurwerktijd een stressvolle periode zijn.

Wat zijn de mogelijkheden en hoe ga je om met een dier dat bang is voor vuurwerk?

* Hoe ontstaat angst voor vuurwerk en is het te voorkomen?

Angst voor vuurwerk begint doordat het dier of u schrikt van een onverwachte knal. Een al angstig dier wordt in deze angst versterkt omdat u zelf schrikt. Als het baasje ook bang is dan moet er wel iets ernstig mis zijn! Het wordt versterkt doordat we het dier gaan troosten: uw hond of kat komt bij u om aangehaald te worden. Helaas werkt dit niet troostend maar leert het dier hiervan dat het angstig mag zijn: immers daarna volgt een beloning! Het ontstaan van dit angstgedrag kunt u dus het beste proberen te voorkomen door wanneer het dier schrikt of angstig is het helemaal te negeren. Kijk het dier niet aan, praat er niet tegen, laat zelf geen schrik zien en bovenal geef het dier niet een beloning in de vorm van iets lekkers of een knuffel. Begin hier al zo jong mogelijk mee, liefst voor ze een half jaar oud zijn. Het is prima om een pup in het begin af en toe gerust te stellen, maar maak er geen gewoonte van en bouw dit af. Wat u ook beter niet kunt doen is de hond straffen wanneer hij of zij een angst- of schrikreactie vertoont, of het dier laten vluchten bij de prikkel vandaan. Dit is ook zelfversterkend gedrag: als ik bang ben en ik vlucht naar huis of kruip onder het bed dan ben ik veiliger. De drempel om angstgedrag te gaan vertonen wordt daardoor steeds lager: is eerst een forse knal voldoende om onder het bed te kruipen, op den duur is het slaan van een deur al reden genoeg. Een hond die bang is voor vuurwerk moet tijdens de jaarwisseling nooit alleen thuis worden gelaten. Ook is het alleen geven van medicatie bij angstige dieren afgeraden.

*Wat te doen met een hond die niet wil worden uitgelaten?

Als eerste laat de hond altijd aangelijnd uit, dit geldt ook voor honden die niet bang zijn, als de hond schrikt van een onverwachte knal, bestaat de kans dat hij of zij wegloopt en daarbij onder een auto komt, maar daarnaast ontstaat op die manier ook angstvermijdingsgedrag waardoor de angst nog erger wordt. In het ergste geval kan de hond in de tuin worden uitgelaten maar een andere optie is om het dier met de auto mee te nemen naar een rustige plek waar weinig vuurwerk afgestoken wordt  bijvoorbeeld in het bos. Indien u zelf schrikt van een knal laat dat niet aan de hond merken. Als u iemand kent met een hond die absoluut niet bang is voor vuurwerk probeer dan af te spreken om samen de honden uit te laten.

Wat kunt u doen zodat de hond minder bang is voor vuurwerk?

Er zijn hondenscholen die vuurwerktraining geven. Het is uiteraard belangrijk om hiermee ruim voor oud en nieuw te beginnen. De hond leert dat bang zijn hem niets oplevert en u leert hoe u het beste met de hond kan omgaan in dergelijke omstandigheden. Daarnaast zijn er CD’s met vuurwerktrainingen. Op deze CD’s  zijn vuurwerkgeluiden opgenomen. U begint de training door de CD af te spelen op een heel laag net waarneembaar volume en ondertussen doet u iets leuks met de hond zoals het apporteren van een balletje en het dier te belonen met iets lekkers wanneer hij lekker met u meedoet. Als dat goed gaat voert u na een aantal sessies langzaam het volume op. Op den duur dooft de angstreactie uit en reageert de hond niet meer op onverwachtse knallen. Het heeft geen zin om hier twee weken voor de jaarwisseling pas mee te beginnen, u moet hiervoor ruim de tijd nemen. Er bestaan overigens ook dergelijke trainingsprogramma’s op CD voor onweerangst.U kunt deze cd met vuurwerkgeluiden verkrijgen via gedragstherapeuten (bijv. www.tinley.nl), via www.hondenshop.nl.

Een ander mogelijkheid is het plaatsen van een Adaptil-verdamper voor honden of een Feliway-verdamper voor katten. Dit is een flacon met verstuiver die u in het stopcontact kunt steken in de ruimte waar het dier zich het meest bevindt. Deze verspreidt gedurende een maand geurstoffen die op huisdieren een rustgevende werking hebben. Deze stoffen worden niet door. de mensenneus waargenomen en zijn niet schadelijk. In de verdamper zitten pheromonen (geurstoffen) afkomstig van een lacterende teef of poes. Hiermee moet u uiterlijk twee weken van te voren beginnen. Allen het plaatsen van een verdamper is niet voldoende, u moet eventueel angstgedrag blijven corrigeren. De verdamper moet minimaal tot een week na oud en nieuw actief blijven. Het positieve effect hiervan op de remming van vuurwerkangst is in een wetenschappelijk onderzoek aangetoond.

Calm Diet van Royal Canin is een voeding verrijkt met 2 natuurlijke ingrediënten die symptomen van stress verminderen. Advies minimaal 2 weken van tevoren mee starten.

Homeopathie: Voor de meeste homeopathische middelen geldt dat het enkele weken duurt voordat ze maximaal effect hebben. Wilt u deze middelen gebruiken, dan moet u minimaal 2 weken van tevoren beginnen met behandelen.

*Zijn er medicijnen waardoor het dier minder angstig wordt?

Vaak worden angstige dieren voor de jaarwisseling suf gemaakt (gesedeerd) met behulp van Vetranquil tabletten. Behalve dat deze tabletten niet geschikt zijn voor dieren met epilepsie en dieren met hart en vaatziekten, remmen ze ook de angst niet. Wat deze middelen doen is de dieren zo suf maken dat ze niet meer kunnen reageren, maar ze nemen de prikkels wel waar. Er zijn zelfs aanwijzingen dat door de Vetranquil licht- en geluidprikkels versterkt worden, maar het dier is niet in staat tot een lichamelijke reactie. Eigenlijk versterken we op deze manier alleen de angst, omdat de mogelijkheid om er voor weg te kruipen hem of haar ontnomen word.

Tegenwoordig wordt door dierenartsen daarom steeds vaker Alprazolam voorgeschreven. Dit middel zorgt ervoor dat de angst geremd wordt. Het is een kalmeringsmiddel, geen slaapmiddel. Het werkt korter dan Vetranquil dus dient het iets vaker te worden gegeven namelijk om de 4 uur. Geluidsprikkels komen niet versterkt aan en het dier is in staat om te reageren.

*  Wat kunt u doen op Oudejaarsdag?

  • Laat uw hond bijtijds uit, wordt er in uw buurt veel vuurwerk afgestoken, zoek dan een rustige plek op zodat de hond nog even lekker kan uitrazen. Anders is voor een keer in de tuin uitlaten een alternatief.
  • Houdt honden aan de lijn.
  • Houdt katten zo veel mogelijk binnen. Een kat die schrikt kan in de paniek de weg naar huis misschien niet meer vinden.
  • Doe de gordijnen dicht en zet een muziekje aan, denk erom: sommige radiozenders laten ook vuurwerkgeluiden horen!
  • Ga niet in op het afwijkende gedrag van uw huisdier, dat versterkt de angst vaak alleen maar, af en toe gerust stellen mag.
  • Laat angstige dieren niet alleen.
  • Indien u pilletjes geeft: op tijd toedienen, wees voorzichtig met de dosering

 terug