Oud en nieuw

Voor de meeste mensen is de december maand een tijd van gezelligheid, maar voor onze huisdieren kan deze vuurwerktijd een stressvolle periode zijn.

Wat zijn de mogelijkheden?

Training:

Er zijn hondenscholen die vuurwerktraining geven. Begin hiermee een aantal maanden voor oud en nieuw. De hond leert dat bang zijn hem niets oplevert en u leert hoe u het beste met de hond kan omgaan in dergelijke omstandigheden.

Daarnaast zijn er CD’s met vuurwerktrainingen. Op deze CD’s  zijn vuurwerkgeluiden opgenomen. U begint de training door de CD af te spelen op een heel laag net waarneembaar volume. Ondertussen doet u iets leuks met de hond zoals het apporteren van een balletje en het dier te belonen met iets lekkers. Als dat goed gaat voert u na een aantal sessies langzaam het volume op. Op den duur wordt de angst minder. Begin ook hiermee een aantal maanden voor oud en nieuw.

Kalmerende middelen

 •  Adaptil® verdamper, spray of halsband voor de hond met rustgevende werking van feromonen.
 • Feliway® verdamper of spray voor de kat met rustgevende werking van feromonen.
 • Calm Diet® van Royal Canin is een voeding verrijkt met 2 natuurlijke ingrediënten die symptomen van stress verminderen.
 • Zylkene® en Telizen® zijn voedingssupplementen met natuurlijke ingrediënten die symptomen van stress verminderen.

Voor de bovenstaande kalmerende middelen geldt dat het minimaal 2 weken duurt voordat ze maximaal effect hebben. Ze kunnen veilig langdurig gegeven worden en geven daarom ook de voorkeur boven medicatie.

Medicijnen

Medicatie werkt niet altijd even lang genoeg of niet altijd met het gewenste effect. Ook kunnen ze bijwerkingen geven. Het mag niet toegediend worden aan zieke dieren en dieren met een leveraandoening. Wanneer dieren erg bang zijn is medicijnen geven alleen niet voldoende.

Vaak wordt door dierenartsen Alprazolam voorgeschreven. Dit middel zorgt ervoor dat de angst geremd wordt, het is geen slaapmiddel. Het dient om de 4 uur te worden gegeven. Geluidsprikkels komen niet versterkt aan en het dier is in staat om te reageren. Toch is er vanuit de overheid strengere wetgeving op de verkoop van dit middel. Alprazolam is een humaan medicijn en mag niet meegegeven worden zonder onderbouwing door de dierenarts. Alleen als de dierenarts na onderzoek de noodzaak vaststelt mag alprazolam voorgeschreven worden. Het mag niet verkocht worden als er alternatieven beschikbaar zijn:

 • Eerste keus middelen zijn de kalmerende middelen zoals hierboven beschreven.
 • Het nieuwe diergeneesmiddel Sileo® mag wél gebruikt worden op Oudejaarsdag en avond. Sileo® geeft een directe vermindering van acute stress en angst bij honden die samenhangt met geluid. Het is een gel die gemakkelijk aan de binnenzijde van de wang aangebracht kan worden.

Het gebruik van Vetranquil® raden wij sterk af! Vetranquil® houdt de angst voor vuurwerk juist in stand. Dieren lijken rustig door het sedatieve effect maar ze beleven geluiden juist intenser zonder hierop te kunnen reageren en zonder de mogelijkheid tot vluchten omdat ze suf zijn gemaakt.

Tips wat te doen op Oudejaarsdag

 • Laat uw hond bijtijds uit, wordt er in uw buurt veel vuurwerk afgestoken, zoek dan een rustige plek op zodat de hond nog even lekker kan uitrazen. Anders is voor een keer in de tuin uitlaten een alternatief.
 • Houdt honden aan de lijn.
 • Houdt katten zo veel mogelijk binnen. Een kat die schrikt kan in de paniek de weg naar huis misschien niet meer vinden. Houdt het kattenluikje dicht.
 • Doe de gordijnen dicht en zet een muziekje aan, denk erom: sommige radiozenders laten ook vuurwerkgeluiden horen!
 • Ga niet in op het afwijkende gedrag van uw huisdier, dat versterkt de angst vaak alleen maar, af en toe gerust stellen mag. Nooit straffen!
 • Laat angstige dieren niet alleen. Zorg dat ze een plek hebben om weg te kruipen.
 • Indien u medicatie geeft: op tijd toedienen, wees voorzichtig met de dosering en laat uw dier niet alleen na het geven ervan.
 • Een alternatief kan zijn om uw huisdier te laten logeren in een afgelegen pension/kennel.

Hoe ontstaat angst voor vuurwerk en is het te voorkomen? Angst voor vuurwerk begint doordat het dier of u schrikt van een onverwachte knal. Een al angstig dier wordt in deze angst versterkt omdat u zelf schrikt. Als het baasje ook bang is dan moet er wel iets ernstig mis zijn! Het wordt versterkt doordat we het dier gaan troosten: uw hond of kat komt bij u om aangehaald te worden. Helaas leert het dier hiervan dat het angstig mag zijn: immers daarna volgt een beloning. Toch moeten we ze ook steun bieden door ze niet te negeren maar op een zo normaal mogelijke manier te benaderen, tegen je aan te laten zitten of ze toe te spreken. Het is prima om uw dier af en toe gerust te stellen, maar maak hier geen gewoonte van. Wat u zeker niet moet doen is uw hond of kat straffen wanneer hij of zij een schrikreactie vertoont. Een dier dat bang is voor vuurwerk moet tijdens de jaarwisseling nooit alleen thuis worden gelaten. Ook is het alleen geven van medicatie bij angstige dieren afgeraden.

Wat te doen met een hond die niet wil worden uitgelaten? Als eerste laat de hond altijd aangelijnd uit, dit geldt ook voor honden die niet bang zijn, als de hond schrikt van een onverwachte knal, bestaat de kans dat hij of zij wegloopt en daarbij onder een auto komt. In het ergste geval kan de hond in de tuin worden uitgelaten maar een andere optie is om het dier met de auto mee te nemen naar een rustige plek waar weinig vuurwerk afgestoken wordt  bijvoorbeeld in het bos. Indien u zelf schrikt van een knal laat dat niet aan de hond merken. Als u iemand kent met een hond die absoluut niet bang is voor vuurwerk probeer dan af te spreken om samen de honden uit te laten.

Mocht u nog vragen hebben, neem gerust contact met ons op!

We wensen u en alle dieren een rustige jaarwisseling!

 terug