Overgewicht

Waarom is mijn hond te dik?

Obesitas, de wetenschappelijke naam voor overgewicht bij honden, wordt vaak veroorzaakt door een verkeerde voeding.
Het komt vaker voor bij oudere honden die dan ook nog gesteriliseerd of gecastreerd zijn.Dit komt omdat de stofwisseling bij deze dieren niet zo snel meer is, en ook omdat ze minder actief zijn. Maar ook bij puppies komt als gevolg van verkeerde voeding overgewicht voor. Als zij teveel of te lang energierijk voer krijgen en dan ook nog te weinig bewegen,veroorzaakt dit een te veel aan onderhuidse vetafzetting.
Alhoewel een verkeerde voeding de hoofdzaak is van overgewicht, zijn er ook een aantal ziektes waardoor uw hond te dik kan worden. Hypothyreoidie (een schildklier die te langzaam werkt) en de ziekte van Cushing zijn daar voorbeelden van.

Is mijn hond te dik?

Omdat de verschillen in lichaamsgewicht tussen de hondenrassen nogal uiteenlopen, is het moeilijk zelf daar een oordeel over te geven. Deskundigen, zoals dierenartsen en fokkers kunnen daar een betere kijk op bieden.
Bij een hond met een goed gewicht kan je de ribben niet zien, maar goed voelen. Een hond is te dik als hij meer dan 20% zwaarder is dan zijn ‘ideale’ gewicht. Vraag aan uw dierenarts wat dat gewicht zou moeten zijn.

De gevolgen

Bij dikke mensen neemt zoals bekend de kans op suikerziekte, hart-en vaatproblemen, problemen van het skelet en bewegingsapparaat, huidproblemen en maagdarm problemen toe.
Ook een verminderde afweer bij infecties kan veroorzaakt worden door overgewicht. Bij honden is dat eigenlijk net zo. Daarnaast zijn te dikke honden tijdens het lopen of spelen snel uitgeput en raken kortademig.

Hoe kan ik mijn hond het beste laten afvallen?

Bij de behandeling van overgewicht, gaat het erom een juiste balans te vinden tussen het energieverbruik en de energie-opname.
Bij milde gewichtsproblemen kan vaak volstaan worden met voldoende lichaamsbeweging en het afschaffen van snacks, zoals koekjes. Bij een ernstiger overgewicht moet er harder worden ingegrepen, en zal de hond ‘op dieet’ moeten. Wanneer de energie-opname beperkt wordt, zullen de vetreserves in het lichaam worden aangesproken, en zal de hond gaan afvallen.
Echter, wanneer de hoeveelheid voer verminderd wordt, zal het hongergevoel bij de hond niet zomaar minder worden! De hond zal gaan zeuren om eten, om toch zijn hongergevoel te kunnen stillen. Daarom is het verstandig om een speciaal daarvoor ontwikkeld vermageringsdieet te gaan geven.

Door beperking van de hoeveelheid vet en het verhogen van de hoeveelheid vezels wordt de voeding caloriearm, maar heeft de hond toch een gevulde maag. Daardoor voelt de hond zich langer verzadigd en zal dus minder snel gaan bedelen.
Ondanks het ‘minder voeren’ bevat deze voeding alle voedingsstoffen, vitaminen en mineralen, zodat uw hond niets tekort komt.
Voor een succesvolle behandeling is naast een uitgebalanceerd dieet en bewegingspatroon, moet het baasje zich ook houden aan het dieet. En dan natuurlijk niet door zelf minder te eten, maar door de hond daadwerkelijk vaker mee uit te nemen en ook echt geen tussendoortjes te geven.
Een regelmatige gewichts- en gezondheidscontrole door de dierenarts is daarbij een goede ondersteuning.

 

 terug