Teken

Wat zijn teken?

Teken zijn kleine parasieten die bloed zuigen bij dieren en mensen (gastheren) om te kunnen overleven. Ze komen overal voor, met name in de bosrijke – en kustgebieden. Ze komen op uw huisdier terecht omdat ze in de bosjes en struiken zitten waar uw hond langs of onderdoor loopt. Ze laten zich los als uw huisdier in de buurt is en grijpen zich onmiddellijk vast in de vacht en huid van uw huisdier. Hierdoor kunt u ze vooral op de kop en flanken van uw huisdier vinden. Hoe deze parasieten “weten” dat er een slachtoffer/gastheer langskomt, is nog onbekend. In Nederland komt de “harde teek” Ixodes Ricinus voor.
De levenscyclus van een teek begint als ze uit hun eitje kruipen als een larve en, via diverse tussenstadia(nimf), eindigt de cyclus na 2-3 jaar als een volwassen teek.Teken zijn actief in de periode maart tot oktober. Met name bij vochtig weer zijn ze het meest actief. ’s Winters verkeren ze in een rustperiode. Na het “zuigen” van bloed laten de teken los en vallen op de grond. Ze gaan dan verder naar een volgend stadium van de cyclus, naar een soort verpopping en de cyclus herhaalt zich. Deze levenscyclus kan, afhankelijk van de omstandigheden (temperatuur, luchtvochtigheid, beschikbare gastheren) wel enkele jaren duren. In de volwassen stadia leggen ze veel eieren en daarna begint de cyclus weer opnieuw. De gebruikte tussengastheren kunnen steeds verschillend zijn, als het maar een warmbloedig dier is.(mens/kat/hond/rund/knaagdieren/paard/hert/vos/etc)
Bij het bloedzuigen zal de teek van tevoren wat speeksel naar binnen spugen om het bloed niet ter plekke te laten stollen. Tijdens dat spugen kunnen de in de teek aanwezige ziektekiemen bij de gastheer naar binnengebracht worden.

Ziektes die teken overbrengen

Teken kunnen besmet zijn met de bacterie Borrelia Burgdorferi die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Deze ziekte wordt overgebracht als de teek door de huid bijt. Bij de hond kan deze bacterie gewrichtsproblemen veroorzaken. Bij mensen veroorzaakt het een rode uitslag rondom de plaats van de beet. Bij deze huiduitslag moet u langs de huisarts gaan omdat bij mensen de ziekte van Lyme dodelijk kan zijn als er geen behandeling plaatsvindt. Als uw hond gebeten wordt door een teek dient U hem te verwijderen. Het is niet nodig om ons te consulteren. Mocht de huid rood worden rondom de plaats van de tekenbeet of als uw hond kreupel gaat lopen dan dient uw hond door de dierenarts gezien te worden. De ziekte van Lyme is door middel van bloedonderzoek vast te stellen. De behandeling bestaat uit een speciale antibioticumkuur die uw dierenarts zal voorschrijven.Teken die voorkomen in landen rondom de Middellandse Zee en in Zuid Engeland, de zogenaamde hondenteek: Rhicephalus sanguineus, kunnen besmet zijn met de bloed-parasiet, Babesia canis. Deze bloedparasiet hecht zich aan de rode bloedcellen vast waardoor deze afsterven. De milt raakt vergroot. De grote hoeveelheden rode kleurstof (haemoglobine) worden via de urine afgevoerd waardoor de hond rode urine plast, het zogenaamde “bloedwateren”‘. Daarnaast kunnen er symptomen optreden van bloedarmoede, geelzucht, hoge koorts en lusteloosheid.
Het vaststellen van deze bloedparasiet vindt plaats door een bloeduitstrijkje onder de microscoop te bekijken. Deze ziekte is niet altijd te behandelen.

Hoe verwijder je een teek?

Gebruik nooit alcohol, olie of een sigaret! De teek kan hierdoor gaan braken waardoor de kans op besmetting met de tekenziekte toeneemt. Een verdoofde, of zelfs een dode teek, is niet gemakkelijker te verwijderen dan een levend exemplaar.
De teek zit alleen met zijn monddelen in de huid. Het bolletje dat u ziet is het lichaam. Met een pincet lukt het niet om de teek geheel te verwijderen. U moet namelijk de kop van de teek te pakken krijgen. Er is een speciale tekentang ontwikkeld waarmee u ook goed de kop van de teek verwijdert. De tang is bij uw dierenarts verkrijgbaar.

Hoe voorkomt U dat uw hond gebeten wordt door een teek?

Voorkomen is beter dan genezen, maar om uw hond nu uit het bos weg te houden is ook niet de beste oplossing. Veel vlooienbestrijdingsmiddelen doden teken. Dit duurt echter dagen. De teek heeft zich dan al vastgezogen aan uw huisdier en eventuele ziektes zijn dan al overgedragen. De schreeuwende teksten op de vlooienbestrijdingsmiddelen van: “doodt ook teken” moet u dus argwanend beoordelen. Er zijn tekenbestrijdingsmiddelen, die teken binnen 1 dag doden. Hiermee voorkomt u redelijkerwijs de kans dat uw huisdier met teken besmet wordt. Vraag ernaar bij uw dierenarts. Voor het buitenland (m.n. Frankrijk en Italië) is deze bescherming niet altijd voldoende.
Wij adviseren de tekenband van Scalibor te gebruiken. Deze band doodt niet alleen teken, maar voorkomt ook dat de teek zich vasthecht. Tevens heeft deze band een werking tegen zandvliegjes, die Leishmania kunnen veroorzaken.

 

 

 

 terug