Vaccinaties

Entschema voor de hond
Door onze praktijk wordt het volgende entschema gehanteerd:

• 6 weken: Puppy enting ( Hondenziekte en Parvo)
• 9 weken: Parvo/Weil enting en Kennelhoest
• 12 weken: Cocktail-enting
Met deze cocktail enting wordt uw hond beschermd tegen Parvo, Weil, Hondenziekte en Leverziekte (HCC).

Na  1 jaar wordt de cocktailenting herhaald en daarna volgen we een alternerend entschema. Dat wil zeggen dat we de volgende twee jaar  de vaccinatie tegen Ziekte van Weil geven, en het derde jaar  weer de grote cocktail. De afweerstoffen tegen Parvo en Hondenziekte blijken namelijk lang aanwezig te blijven bij de hond. De vaccinatie tegen besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) wordt elk jaar herhaald.
U krijgt elk jaar een herinneringskaartje  om te helpen onthouden dat uw hond ingeënt moet worden.

Tegen welke ziektes wordt er ingeënt:

Hondenziekte
Hondenziekte komt over de hele wereld voor en is zeer besmettelijk. Jonge honden kunnen eraan overlijden. Oudere honden hebben last van hun luchtwegen, waardoor hoesten en neus uitvloeiing voorkomen. Ook kunnen ze last krijgen van hun zenuwstelsel, wat voor blijvende problemen kan zorgen, ook nadat het virus weg is.

Parvo
Parvo, een ziekte die bij de jonge hond heftig braken en bloederige diarree en ook bij de oudere hond ernstige ziekteverschijnselen veroorzaakt, is een zeer besmettelijke ziekte.  Het parvo-virus blijft lang actief in uitwerpselen en kan zo lang voor besmetting zorgen.

HCC
Besmettelijke leverziekte (Hepatitis Contagiosia Canis) wordt veroorzaakt door het CAV-1 virus. Dit virus verspreidt zich voornamelijk via de urine. De dieren kunnen er erg ziek van zijn, en zoals de naam al aangeeft, wordt de lever (ernstig) aangetast. Vooral jonge honden kunnen er ook plotseling door sterven.

Ziekte van Weil (leptospirose)
Leptospiren zijn beweeglijke bacteriën. Ze besmetten de hond via wondjes, slijmvliezen, maar ook door de huid.  Via de urine wordt de ziekte overgebracht op andere dieren.  De nieren en de lever worden ernstig aangetast en de honden kunnen heel erg ziek worden.
Jaarlijks vaccineren is noodzakelijk.

Besmettelijke hondenhoest (kennelhoest)
Kennelhoest wordt veroorzaakt door verschillende virussen en bacteriën.  Omdat in een kennel veel honden bij elkaar zitten, vindt veel uitwisseling plaats van bacteriën en virussen (de honden blaffen veel naar elkaar). Daarom heeft de ziekte de naam kennelhoest gekregen. De honden hoesten voortdurend, schrapen vaak de keel en geven soms slijm of bloed op.
Maar ook als u met de hond wandelt in een omgeving waar besmette honden uitgelaten worden, kan hij de ziekte oplopen.
Jaarlijkse inenting kan niet helemaal voorkomen dat de hond kennelhoest krijgt, omdat meerdere factoren meespelen, maar als uw hond besmet wordt, zal hij er wel minder ziek van zijn.

Hondsdolheid
Hondsdolheid (Rabiës) is een virusziekte die zeer besmettelijk is voor vrijwel alle zoogdieren. De afloop is vrijwel altijd dodelijk.
Als u met de hond naar het buitenland gaat, moet hij , minstens 3 weken van tevoren tegen hondsdolheid ingeënt worden. De vaccinatie is 3 jaar geldig.

 terug