Vlooien bij honden

Een veel voorkomend probleem bij huisdieren is de aanwezigheid van vlooien. De aanwezigheid van deze kleine bruine, zijdelings afgeplatte, diertjes leidt vaak tot heftige jeuk en krabben bij uw huisdier.

Gevolgen

Om aan bloed te komen bijt de vlo een klein bloedvat aan en zuigt het hieruit stromende bloed op. Om te voorkomen dat dit bloed gelijk stolt, spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid. Dit speeksel bevat een eiwit wat de bloedstolling remt. Sommige dieren vertonen een allergie voor vlooienspeeksel.
Een vlooienbeet zorgt er dan al voor dat het dier zich gedurende 5-7 dagen geen raad weet van de jeuk. Honden bijten dan het achterste gedeelte van hun rug open, vaak tot bloedens toe. Later vertoont dit deel van de rug kale plekken.
Tegenwoordig kunnen we met een huidtest vaststellen of uw hond inderdaad allergisch is voor vlooien. Bij de kat zijn op de hele rug tientallen kleine bultjes en korstjes te voelen. Het achterste gedeelte van de rug kan kale plekken vertonen. Het voortdurende likken en bijten van de vacht leidt soms tot de vorming van haarballen in de maag en tot braken en/of vermagering. Deze allergiesymptomen kunnen zowel bij de hond als bij de kat snel en effectief worden bestreden. Daarnaast moeten de vlooien afdoende worden bestreden.

Het leven van de vlo

Op zowel de honden als op de katten kunnen 2 soorten vlooien voorkomen: de kattenvlo (Ctenocefalides felis) en de hondenvlo (Ctenocefalides canis). Een vrouwtjesvlo legt gemiddeld in haar eerste 3 levensweken 50 eitjes per dag. Deze eitjes blijven niet in de vacht van uw huisdier. Ze vallen op uw  tapijt, op uw kussens, op uw parket, in uw auto, overal waar uw huisdier maar komt. Na 2-4 dagen komen de eitjes uit. Jonge vlooien zien er nog niet uit als vlooien. Het zijn larven van ongeveer een halve centimeter lang en zo dik als een draadje. Ze kruipen in alle spleetjes en diep in de vloerbedekking, omdat ze niet van licht houden. Na 2-3 weken gaan de larven verpoppen. Als pop kunnen ze wel 1 ½ jaar overleven. Onder invloed van trillingen komt de pop uit en er is weer een nieuwe vlo die opzoek gaat naar uw huisdier. De omgevingstemperatuur is van invloed op de snelheid van deze ontwikkeling. In de zomermaanden kan een vlo binnen een maand tijd wel meer dan 180 nakomelingen hebben. U kunt uw huisdier regelmatig controleren op vlooien door te borstelen en goed in de vacht te kijken. Het is niet altijd even gemakkelijk om een vlooienbesmetting vast te stellen. Vooral bij dichtbehaarde of langharige dieren zijn deze kleine watervlugge insecten moeilijk te vinden.

Bovendien leeft alleen de volwassen vlo op uw huisdier, de andere stadia (ei, larve, pop) bevinden zich in de directe omgeving; in de meeste gevallen uw huis. De vlo die u bij uw dier ziet is dus het topje van de ijsberg!! Het is daarom beter uit te kijken naar de aanwezigheid van vlooienpoepjes: kleine zwartbruine korreltjes die zich tussen de haren bevinden. Weet u niet zeker of het zand of vlooienpoep is dan kunt u zo’n korreltje op een nat stukje wit papier fijnwrijven. Bij vlooienpoep kleurt het papier roodbruin door de hierin aanwezige afbraakproducten van de rode bloedkleurstof. Als u vlooien in huis of op uw huisdier vindt, realiseert u zich dan dat er meer zitten, meer vlooien, maar ook de eitjes en larven zitten overal. Niet voor niets behandelt de ongediertebestrijdingsdienst het hele huis bij een vlooienplaag. Ook de schone kleren in de kledingkast èn de bestekbak worden dan ingesprayed! De eitjes kunt u ook oppikken als u bij iemand op bezoek gaat, daarom kan uw huisdier ook vlooien krijgen ondanks het feit dat uw huisdier nooit buitenkomt! In de wintermaanden gaat, dankzij de centrale verwarming, de ontwikkeling van nieuwe vlooien rustig door.Buiten zijn er op dat moment geen vlooien, want vlooien kunnen niet tegen vorst. Vlooien kunnen niet op mensen leven maar kunnen ons wel prikken!

Vlooienbestrijdingsmiddelen

Vlooienbestrijdingsmiddelen zijn in 3 soorten te verdelen:

Vlooiendodende middelen. Deze moeten aan 2 voorwaarden voldoen: absoluut niet giftig zijn voor het dier én ze moeten de vlo zo snel mogelijk doden zodat ze praktisch geen kans krijgen om zich voort te planten.
Middelen die de ontwikkeling van de vlo stoppen. Door de voortplanting van vlooien te stoppen blijft uw huis vrij van vlooien. Deze nieuwe benadering van vlooienbestrijding blijkt zeer effectief te zijn.
Vlo- en larfdodende middelen voor het huis.Als u vlooien op uw huisdier ziet, dan moet ook het huis behandeld worden. Een huisspray moet niet alleen de vlooien in huis doden maar óók de larven. De poppen kunnen op geen enkele manier gedood worden. Daarom moet u deze behandeling herhalen.

Lintwormen

Zowel bij de hond als de kat wordt de meest voorkomende lintworm overgebracht door vlooien. De met lintwormlarven besmette vlooien worden bij het verzorgen van de vacht door uw huisdier gevangen en opgegeten. In de darm komen deze lintwormlarfjes bij de vertering van de vlo weer vrij en groeien hier uit tot volwassen lintwormen. Van deze lintwormen treffen we de losgelaten segmenten, als rijstkorrelgrote witte stukjes, aan op de ontlasting. De lintwormen zijn goed te bestrijden met wormtabletten. Om te voorkomen dat de lintwormen telkens terugkeren, dienen echter ook de vlooien te worden aangepakt. Lintwormbestrijding zonder een afdoende vlooienbestrijding is dan ook niet goed mogelijk.

Samenvatting

Heeft uw dier last van vlooien, pak het dan grondig aan. Behandel het dier en zijn omgeving.
Gebruik middelen die effectief en veilig zijn (ook voor kinderen).
Ons team helpt u graag om een goede oplossing te vinden voor de behandeling van uw huisdier.

 terug