algemene informatie kittens

Vaccinaties

Uw kitten moet beschermd worden tegen twee besmettelijke ziekten:

  • Op 9 weken leeftijd: Katten- en Niesziekte (soms is dit bij de fokker al gebeurd)
  • Op 12 weken leeftijd: Katten- en Niesziekte
  • Daarna dient de vaccinatie één maal per jaar herhaald te worden.  Vanaf 1-jarige leeftijd zal de vaccinatie tegen kattenziekte om de drie jaar gegeven worden, de vaccinatie tegen niesziekte moet ieder jaar gegeven worden.

Indien uw kat meegaat naar het buitenland is het verplicht minimaal 21 dagen voor vertrek de kat te enten tegen hondsdolheid (Rabiës). Dit kan vanaf 12 weken leeftijd.

Vlooien

Wanneer uw kitten vanuit het nest vlooien heeft meegekregen is het belangrijk om deze goed te bestrijden. De vlooien geven veel overlast bij uw kitten en kunnen uw kitten besmetten met lintwormen! Voor het ontvlooien van jonge dieren zijn goede en veilige middelen te verkrijgen.

Ontwormen

Elk kitten heeft spoelwormen vanuit het nest. Via de moeder wordt het kitten door de moedermelk met wormen besmet. Daarom adviseren wij uw kitten regelmatig te ontwormen.

  • Op 2,4 en 6 weken leeftijd
  • Op 2, 3, 4 , 5 en 6 maanden leeftijd
  • Daarna 4 maal per jaar ontwormen

Dosering is naar het gewicht van het dier.

Er zijn verschillende manieren om uw kat te ontwormen, dit kan via een tablet, pasta of een pipetje voor op de nekhuid.

Voeding

Kittenvoeding kan gegeven worden tot een jaar leeftijd. Hierna kan overgestapt worden op een volwassen kattenvoeding. Tot drie maanden leeftijd is het goed om uw kitten 3-4 maal per dag eten te geven. Daarna kunt u overgaan tot 2-3 maal per dag. Brokjes volstaan, blikvoeding mag maar weet wel dat dit voor maar liefst 80% uit water bestaat. Brokjes bevorderen een goede mondhygiëne en kunnen tevens als snoepjes gebruikt worden, maar er zijn ook speciale verantwoorde kattensnoepjes verkrijgbaar. Tafelresten raden wij af omdat deze vaak te vet en te zout zijn. Belangrijk is dat u met lichte druk van uw vingers de ribwand moet kunnen blijven voelen.

Gebit

Een goede mondhygiëne is belangrijk voor de gezondheid van uw kitten. U kunt uw kitten er al vroeg aan wennen met het openen van de bek, de lip optrekken en met uw vinger, gaasje of kattentandenborstel over de tanden te bewegen. Zo verwijdert u tandplak en voorkomt tandsteen. Bouw dit langzaam op en houdt het leuk voor uw kitten! Beloon hem bijvoorbeeld met een brokje.

Identificatiechip

Deze chip wordt onderhuids bij uw kat in- gebracht. Alle instellingen die met honden en katten werken hebben een ‘chipreader’ en kunnen zo bij weglopen of een aanrijding de unieke code van uw kat aflezen. Via internet is aan deze code uw telefoonnummer gekoppeld. De identificatiechip kan bijvoorbeeld tijdens de 12 weken vaccinatie gegeven worden.

Verzekering

Als uw kat ziek wordt of een ongeluk krijgt, wilt u hem natuurlijk de medische zorg geven die op dat moment nodig is. Met een goede verzekering zoals PetPlan of Proteq hoeft u zich over onverwachte rekeningen geen zorgen meer te maken. Als u een verzekering afsluit op jonge leeftijd van uw kat betaalt u een lagere instappremie.

terug