Het gebit


Oorspronkelijk is het gebit van hond en kat bedoeld om prooidieren in stukken te scheuren en te verkleinen. Doordat ze dat niet meer hoeven te doen komt er sneller plak op de tanden en kiezen te zitten.

Al sinds de geboorte van uw huisdier ontstaat er op de tanden en kiezen plak. Na verloop van tijd gaat dit laagje plak verkalken en wordt tandsteen. De bacteriën in het tandsteen zorgen ervoor dat het tandvlees geïrriteerd raakt, dat het rood wordt en dat het gemakkelijk gaat bloeden. Tanden en kiezen kunnen dan net als bij mensen los gaan zitten, waardoor pijn en klachten bij het eten zich ontwikkelen. De bacteriën gaan op hun beurt via de bloedbaan rond in het lichaam. Op deze manier kunnen ze een infectie veroorzaken in bijvoorbeeld de lever, het hart en de nieren.

Gebitsproblemen

U kunt zelf in de gaten houden of uw dier problemen heeft. Als uw kat of hond uit de mond stinkt, veel vuil op de tanden heeft, van eetgedrag verandert, aan de snuit krabt, pijn heeft bij het aanraken van de kop of niet wil eten, is het tijd om een afspraak te maken bij de tandarts. Door de bacteriën in het tandsteen kan er geïrriteerd tandvlees ontstaan en ontstekingen met als gevolg dat tanden en kiezen afbreken. Net als mensen hebben dieren dan medische verzorging nodig. Dieren klagen niet over een beetje pijn en tonen pas dat ze een probleem hebben in een zeer laat stadium. Eigenaren denken er vaak niet over na om het gebit van hun huisdier regelmatig te laten controleren, zodat een probleem in het gebit vaak vrij laat wordt ontdekt.

Tanden en kiezen kunnen beschadigd raken door meerdere oorzaken. Denk aan bovengenoemde tandsteen, maar ook door per ongeluk een stuk af te breken door te bijten op een steen of een bot. Indien een tand of kies beschadigd of afgebroken is, is een bezoek aan de dierenarts beslist noodzakelijk om pijn en infectie te voorkomen. Nadat een behandeling heeft plaatsgevonden, blijkt vaak dat als de pijn en de ontsteking eenmaal weg zijn, het dier veel alerter en actiever wordt en zich duidelijk veel beter voelt dan voor de behandeling.

terug