Maden

Als het warm weer wordt moet je vreselijk oppassen. Regelmatig overlijden konijnen aan de madenziekte (eigenlijk huidmadenziekte geheten, de officiële naam is myiasis) die veroorzaakt wordt door een blauw-groene vlieg, genaamd Lucilia sericata.

Aan het eind van de lente/begin zomer, wanneer de dagen warmer worden en de luchtvochtigheid hoger zie je overal de beruchte blauw-groene “strontvliegen” weer. Ze ruimen uitwerpselen op van katten, honden, kippen etc. Maar ze zoeken ook vieze achterwerken van andere dieren zoals schapen, kippen, konijnen, etc.

De vliegen zoeken konijnen met vieze achterwerken, of konijnen die de lucht van diarree of urine bij zich hebben. Ze leggen eitjes in aangekoekte uitwerpselen of in de viesruikende vacht, meestal in de onderkant van de staart, maar ook wel tussen de achterpoten. De maden die hier uitkomen eten zich binnen 4 uur een weg naar binnen en veroorzaken bloedvergiftiging. Zonder snelle behandeling kan een konijn hierdoor binnen twee dagen sterven.

Ook wondjes zijn gevaarlijk, daar worden ook eitjes in gelegd. Dus kijk je konijn na, zoek naar wondjes en behandel die. Houd het hok/de kooi schoon en zo reukloos mogelijk. Was het achterwerk van je konijn als het vies is. Hiervoor kun je je konijn met zijn kontje in een bak warm water zetten. De aangekoekte keutels worden zacht door het warme water en kunnen uit de vacht gewreven worden. Het beste gaat dit met twee mensen, de één houdt het konijn vast, de ander probeert zachtjes de onderkant schoon te wassen. Trek desnoods een rubberen huishoudhandschoen aan. Eventueel kun je een babyshampoo gebruiken, maar dan heel goed spoelen, zodat alle zeepresten verdwijnen. Droog je konijn daarna heel goed af..

Als je je konijn niet helemaal schoon en reukloos kunt krijgen kun je je konijn tegen vliegen beschermen door een fijne vitrage of vliegengaas over de verblijfplaats te hangen.

Voorzorg

Teveel blindedarmkeutels die dan blijven liggen
Probeer de kwaal te verhelpen, meestal ontstaat een overproductie aan blindedarmkeutels door voedingsfouten, vaak is de reden dat het konijn te dik is. Hij/zij kan dan niet goed meer bij de anus komen, waar de blindedarmkeutels rechtstreeks uit gegeten moeten worden, of door de grote hoeveelheid voer worden er meer blindedarmkeutels gemaakt dan je konijn nodig heeft. Drastisch de hoeveelheid hardvoer verminderen zodat je konijn meer hooi gaat eten kan het probleem al oplossen. Meer oorzaken van het niet-eten van deze keutels kunnen gebitsproblemen zijn zoals doorgroeiende tanden of kiezen, haken aan kiezen, of pijn bij het buigen door een kwaal of een wond, of verdere onderliggende ziektes van het darmstelsel.
Te zachte blindedarmkeutels die niet gegeten kunnen worden
Teveel koolhydraten zoals in konijnensnoep zit, maar ook in fruit en in gemengd voer, kan veroorzaken dat de blindedarmkeutels te zacht worden. Deze blijven dan als een dikke koek aan de achterhand plakken. Snoep kan daarom beter achterwege gelaten worden, fruit mag slechts zeer matig gegeven worden. Gemengd voer mag slechts matig gegeven worden zodat het konijn alles opeet, en niet alleen de lekkere dingetjes er uithaalt en de bikskorrels laat liggen.

Diagnose

Let goed op of je groene vliegen in de buurt van je konijn ziet. Als dat het geval is weet je dat het foute boel is. Controleer of een groene vlieg aan het werk is geweest bij je konijn: vaak heeft je konijn dan een wondje in de buurt van de anus, of binnenkant van de achterpoten, en zie je maden. Verdere tekenen van besmetting zijn: vreemde kale plekken, apathisch gedrag van het konijn en gaatjes in de huid. De gaatjes zijn door de maden gemaakt.

Als dit geconstateerd wordt, ga dan naar de dierenarts. Ook als het avond is, of weekend.

Wacht je een dag met naar de dierenarts te gaan, kan dit voor het konijn dodelijke gevolgen hebben.

Behandeling.

De dierenarts zal het haar wegknippen, de wonden behandelen en de vliegenlarven verwijderen en/of doden met speciaal daarvoor bestemde middelen.

Als de madenaanval erg is zal er een breedwerkend antibioticum toegediend moeten worden, zoals Baytril, om een bacteriële ontsteking tegen te gaan. Soms is een kortdurend cortison nodig, en eventueel ivermectine, beide zijn alleen nuttig als zich maden in de diepte bevinden. De stervende maden scheiden namelijk giftige stoffen af. Alle medicijnen moeten het liefst per injectie toegediend worden.

Deze middelen samen zorgen dat een madenaanval een goede afloop kan hebben. Ook als er geen maden meer te zien zijn kunnen er giftige stoffen in het lichaam achtergebleven zijn, en is een behandeling noodzakelijk!

Eigenaren kunnen overwegen om aan de BUITENZIJDE van hun gazen afscheiding een horrengaas te nieten of te spijkeren. Hiermee is het risico op maden vrijwel tot nul gereduceerd.

bron: konijnen.nl

terug