Voeding

Voeding van het konijn

Onbeperkt hooi van goede kwaliteit.
Konijnen hebben een grote blinde darm waarin ze veel voedsel kunnen opslaan. Hierdoor kan een konijn veel ruwvoer verwerken (= bijvoorbeeld hooi en gras). Geef je konijn onbeperkt hooi oftewel : het konijn mag zoveel hooi krijgen als dat het wil of kan eten.
Eet het konijn veel biks dan zal het te weinig hooi eten en daardoor kan het snel last krijgen van zijn darmen. Ruwvoer bevat vezels en deze zijn van belang voor een goede darmwerking. Krijgt een konijn onvoldoende ruwvoer dan zal het problemen krijgen met zijn darmstelsel. De darmen kunnen dan stil gaan liggen.

Droogvoer
Geef bikskorrels in plaats van gemengde granen.
Geef liever geen gemengde granen omdat het konijn dan selectief gaat eten. Het eet alleen de lekkere dingen op en niet de biks die het nodig heeft en krijgt daardoor niet alle voedingsstoffen binnen. Vooral calcium is hierbij van belang. Een tekort aan calcium geeft tand en kiesproblemen. Het bot wordt zachter en de gebitselementen raken los te zitten.  Geef niet teveel: de aanbevolen hoeveelheid is 20 gram per kg lichaamsgewicht.
Als je teveel biks geeft, dan wordt er niet genoeg hooi gegeten en worden de blindedarmkeutels niet opgegeten. Blindedarmkeutels zijn klein, zacht en donker van kleur. Als het goed is zie je deze keutels niet. Ze worden gelijk opgegeten. Ze bevatten belangrijke voedingsstoffen voor het konijn.
Indien het konijn teveel konijnenvoer (biks, korrels) krijgt, krijgt het dermate veel energie binnen dat het zijn eigen ontlasting niet meer zal opeten! De blindedarmkeutels zitten dan aan zijn achterste geplakt en er wordt ten onrechte gedacht aan een probleem met de ontlasting terwijl het een voedingsprobleem is.
Daarbij is er het gevaar dat er vliegen kunnen komen die hun eitjes in deze ontlasting leggen. Uit deze eitjes ontstaan maden en deze maden kunnen de huid aantasten.

Groente
U kunt uw konijn elke dag 2-3 verschillende soorten groenten geven.
Let op dat u niet teveel groenvoer in 1 keer aanbiedt en laat het konijn aan iedere groente wennen (geef maximaal 50-100 gram per kg lichaamsgewicht aan per dag).
Geschikte groentes voor het konijn zijn:
broccoli, basilicum, bietenloof, boerenkool, bloemkoolblad,waterkers, paksoi, wortel+loof, andijvie, witlof, peterselie niet teveel), paardebloemen, selderij (niet te veel), zuring (zeer beperkt), mosterdblaadjes, weegbree, spinazie (beperkt),appel.

Zachte groenten zoals sla, komkommer, tomaat en zacht fruit zijn  minder geschikt.

terug