Bijzondere patiënten

CHICHI

Chichi, een fretje van 6 jaar, kwam op het spreekuur omdat ze erg sloom werd en omviel.

Bij fretten komen insulinomen voor. Dit zijn tumortjes in de alvleesklier die insuline produceren.

Als een dier gegeten heeft worden er voedingsstoffen in het bloed opgenomen.Insuline zorgt ervoor dat de cellen van het lichaam de suikers uit het bloed kunnen gebruiken.

Bij een insulinoom wordt er teveel insuline geproduceerd en verlaagt het bloedsuikergehalte.  De fret wordt dan sloom en zwak in de achterhand en slaapt veel.

Er zijn twee behandelmogelijkheden:

De operatieve behandeling:  het chirurgisch verwijderen van de kleine tumortjes in de alvleesklier (voor een goed resultaat is ervaring van de dierenarts met deze operatietechniek een vereiste). Toch is het zo dat een operatie het probleem niet geheel oplost. De operatie vermindert de progressie van de ziekte wel degelijk, maar op andere plaatsen in de alvleesklier ontstaan in de loop van de tijd weer opnieuw kleine tumortjes. In het gunstigste geval is uw fretje 2-3 jaar klachtenvrij. Maar een deel van de fretten hebben al eerder weer problemen waarna een medicinale therapie gestart wordt.
De medicinale behandeling: Er zijn medicijnen die het bloedsuikergehalte verhogen of die de insuline-afgifte remmen.
Deze medicijnen doen echter niets aan de groei van de tumoren. Nadeel van deze medicatie is dat ze bijwerkingen hebben en er steeds meer van gegeven moet worden. Regelmatig wordt het bloed gecontroleerd om de dosis aan te passen.

Bij Chichi is voorlopig gekozen voor de medicinale behandeling met een medicijn dat het bloedsuikergehalte verhoogt. Na een week is ze voor controle geweest en voelde ze zich gelukkig al een stuk beter.

 

Bruno

Bruno, een labrador van 9 maanden, had al een paar maanden diarree. Hij kwam bij ons in de weekenddienst en toen bleek dat hij  een invaginatie had. Bij een invaginatie is er een stuk van de darm in een ander deel van de darm geschoven. Daardoor kunnen zijn darmen niet meer goed werken en liep hij het risico dat zijn darmen zouden afsterven.

Bruno is geopereerd en bij de operatie moest er een deel van de darm verwijderd worden.

 

Bij de controle bleek dat zijn ontlasting nu al beter was en hij voelde zich een stuk lekkerder.

 

Stampertje

Stampertje had zijn pootje gebroken. Daarvoor kreeg hij een gipsverband.

Na een paar weken mocht het gips er weer af en kon hij weer rondhupppelen.

 

 

Bink

Bink was al een dag erg aan het niezen. De eigenaar had al een stuk gras uit zijn neus gehaald, maar er bleek nog een grasaar  in zijn neus te zitten. Onder narcose kon die gelukkig verwijderd worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flori

Flori had bij de vijver iets opgegeten. Helaas bleek het een bolletje visaas te zijn,met het vishaakje en stukje visdraad er nog aan. Het haakje was door haar lip heen geprikt. Onder narcose is toen het haakje eruitgehaald.

 

 

 

 

 

Maggie

 

Maggie, een Golden retriever van 4 jaar, had een stuk gordijn opgegeten. Helaas kwam het vast te zitten in haar maag en moest ze geopereerd worden.

 

 

 

 

 

Tot onze verbazing kwamen we tijdens de operatie nog meer dingen dan het gordijn tegen. Zelfs een stuk horregaas dat ze maanden geleden had opgegeten.

Gelukkig is Maggie na de operatie weer helemaal hersteld.

 

 

 

Sascha

 

Sascha, een labrador retriever teefje van 10 jaar, kwam op de praktijk met een flinke blaasontsteking.

 

 

 

Bij een rontgenfoto van de buik bleek dat ze enorm veel stenen in de blaas had.

 

 

 

 

Ze is dezelfde dag geopereerd en is gelukkig weer snel hersteld.

blaasstenen van Sascha