Februari = Maand van het gebit

Gebitscontrole honden

Acht op de tien honden en katten hebben gebitsproblemen waardoor ze pijn hebben. Onze huisdieren zijn heel goed in het verbergen van pijn. Hoe kom je erachter of je dier gebitsproblemen heeft?

De enige manier om hier op tijd achter te komen is om een gebitscontrole te (laten) doen, zo ontdek je op tijd tandproblemen. Net als bij mensen is het advies minimaal 1x per jaar het gebit van je huisdier te laten controleren.

Doe thuis een gebitscheck!

Je kan ook zelf het gebit van je huisdier controleren op de volgende punten:

 • Gezondheid van het tandvlees
  Gezond tandvlees ziet er roze en glanzend uit. Het kan soms ook pigment vlekken hebben
 • Geurtjes, een gezond gebit stinkt niet
 • Tandplak, dit is een wit/doorzichtig en plakkerig laagje over de tand, vaak stinkt dit ook
 • Tandsteen, dit is gele of bruine aanslag op de tand, tegen het tandvlees aan
 • Verkleuring of slijtage van de tanden
  Een gezonde tand is volledig en wit. (Bij een oudere hond of kat kan het zijn dat de tanden een beetje verkleuring hebben of slijtage)
 • Scheve of afgebroken tanden
  Wanneer je ziet dat er een tand of kies afgebroken is, dan is het altijd verstandig hier door een dierenarts naar te laten kijken

Hoe herken je gebitsproblemen bij je dier? 

 • Veel tandplak, dit ontstaat door groei van bacteriën in voedselresten die op het gebit achterblijven
 • Tandsteen (gele/bruine harde aanslag) Dit zorgt voor irritatie van het tandvlees
 • Stinken uit de bek. Als gevolg van tandsteen en tandplak zal het tandvlees gaan ontsteken. Met name de ontsteking (gingivitis) veroorzaakt de slechte adem
 • Rood, gezwollen en bloedend tandvlees; gingivitis. Door de ontsteking kan het tandvlees zich terug gaan trekken en komen de wortels bloot te liggen, dit kan pijnlijk zijn met eten.

Helaas laten veel dieren niet merken dat ze pijn hebben aan hun gebit, en eten ze ook gewoon goed. 

Bij vergevorderde tandvleesontsteking, met uitbreiding naar gebitsondersteunende weefsels (paradontitis), kan het eventueel opvallen dat je hond of kat minder eetlust heeft, anders gaat eten of geen hard voedsel meer wil eten. Soms kan ook kan het gedrag gaan veranderen; minder speels zijn of wat chagrijnig. Maar vaak valt dat pas op wanneer een dier enorm is opgeknapt na een behandeling.

Wist je dat? De enorme hoeveelheid bacteriën in de mond kunnen in het bloed komen door ontstoken tandvlees. Deze bacteriën kunnen gewrichten en belangrijke organen zoals lever, nieren en hart aantasten.

Tip! Gebruik bij het poetsen geen ‘mensentandpasta’, de fluoride is niet goed voor honden en katten. Tandpasta voor honden en katten heeft vaak een lekker smaakje wat het poetsen ook leuker maakt voor de honden en katten.

De hele maand februari kan je langskomen bij de dierenarts voor een gratis gebitscontrole bij je huisdier! Maak wel even een afspraak.

Dit artikel is gepubliceerd op 4 februari 2022
Volg ons op Facebook:

SPOED?

Buiten openingstijden kunt u bellen naar 0318 610 112. U krijgt dan te horen op welk nummer de dienstdoende arts bereikbaar is.

Lees hier meer spoedgevallen.