Tekenseizoen 2020

Tekenseizoen: bescherm tegen teken

Het wordt steeds warmer in Nederland. Zolang het buiten warmer is dan 7°C, blijven teken actief. Dat kan zelfs tijdens warme winters!

Het is het belangrijk om uw hond of kat op tijd te behandelen tegen teken. Daarom waarschuwen dierenartsen en parasitologen dat huisdieren zeker niet later dan in maart, maar mogelijk al in februari tegen teken beschermd moeten worden.

Hiervoor zijn verschillende middelen te gebruiken. Kom gerust langs om u door onze assistentes te laten informeren.

Teken zijn overal!

In Nederland komen teken overal voor. Je loopt niet alleen tekenbeten op in het bos (43%), maar ook in de tuin (31%), in duinen (7%) en in mindere mate in stadsparken! 

Controleer je hond of kat, jezelf en gezinsleden dan ook regelmatig op teken, zeker als je in het groen bent geweest!

Vergeet niet, dat het soms moeilijk zoeken is. Jonge teken zijn namelijk slechts 1 tot 3 mm groot! Signaleer je een teek bij jezelf, je kat en/of hond? Verwijder deze dan zo snel mogelijk met behulp van een puntig pincet, tekentang of tekenkaart.

Hoe verwijder je een teek?

Je kan de teek het beste zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vastpakken en hem er rustig uittrekken. Hoe eerder je de teek verwijdert, hoe kleiner de kans op besmetting. Gebruik geen alcohol of jodium bij het verwijderen van een teek.

Bekijk hier ook de animatie over de STAP-methode:

Dit artikel is gepubliceerd op 14 februari 2020
Volg ons op Facebook:

SPOED?

Buiten openingstijden kunt u bellen naar 0318 610 112. U krijgt dan te horen op welk nummer de dienstdoende arts bereikbaar is.

Lees hier meer spoedgevallen.